Четвер, 25 Квітня, 2024

Методика підвищення ефективності роботи громадського транспорту у Чернівцях

Після підвищення вартості проїзду у міських маршрутках поза увагою залишились питання, які стосуються якості пасажирських перевезень та проблематики «економічного обґрунтування тарифу». Зрозуміло, що для підвищення ефективності роботи громадського транспорту з одного боку має бути виважена та обґрунтована тарифна політика у сфері пасажирських перевезень, а з іншого – розроблена, ефективно діюча, система контролю за роботою міського пасажирського транспорту. Більш детально читайте на chernivtsi-future.

Причини незадовільної роботи перевізників

У Чернівцях практично відсутня ефективно діюча система контролю за роботою приватних перевізників. Згідно з чинним законодавством міська влада виступає замовником послуг у перевізників і на конкурсних умовах укладає з ними типові постійні (або тимчасові) договори на здійснення пасажирських перевезень за визначеними маршрутами.

Для реального обліку пасажирів необхідним є запровадження електронного квитка. З іншого боку, діючими типовими договорами на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах у Чернівцях визначено, що перевізник зобов’язаний обладнати транспортні засоби на маршруті приладами GPS-моніторингу та забезпечити Департаменту ЖКГ відкритий доступ до інформації цих приладів з метою інформування громадян про графіки руху на маршрутах.

Механізм GPS-моніторингу Департамент ЖКГ може використовувати також як ефективний інструмент контролю за роботою приватних перевізників. Саме він визначає систему керування рухом громадського транспорту та засоби для автоматичного обліку пасажиропотоку на кожному маршруті. У зв’язку з цим необхідним є запровадження у Чернівцях ефективної автоматизованої системи моніторингу та диспетчеризації руху громадського транспорту.

маршрутка

Оптимізація транспортної системи

Така система повинна дозволяти за будь-який обраний термін часу відстежувати переміщення транспорту, подавати звіт щодо пробігу, мотогодин, про перевищення швидкості, час зупинок і стоянок, робочий час водія. Система повинна дозволяти будувати автоматичні звіти з невиконання рейсів і графіків руху, і давати можливість порівняти планову та фактичну роботу як кожної одиниці міського транспорту, так і окремих перевізників.

Запровадження ефективної автоматизованої системи моніторингу та диспетчерського управління громадським транспортом у Чернівцях дасть змогу: з одного боку Департаменту ЖКГ отримати ефективний механізм контролю за роботою перевізників, а з іншого – сформувати базу даних про їх роботу впродовж терміну дії укладеного договору. При такому підході перевага повинна надаватись перевізникам, які забезпечують вищу регулярність руху автобусів на міських маршрутах кращими автобусами.

Тож, для підвищення ефективності роботи громадського транспорту з одного боку має бути виважена та обґрунтована тарифна політика у сфері пасажирських перевезень, а з іншого – розроблена, ефективно діюча, система контролю за роботою міського пасажирського транспорту.

Успішна реалізація такого підходу дозволить підвищити якість роботи громадського транспорту у Чернівцях та знизити рівень напруги в місті щодо стану пасажирських перевезень.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.