П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Закон про освіту змінить українські коледжі та технікуми

Проект закону «Про фахову передвищу освіту» змінить українські коледжі та технікуми у 2020 році. Про це chernivtsi-future   повідомила прес-служба Чернівецької ОДА. У близькому майбутньому установи випускатимуть молодших “бакалаврів” і більше не набиратимуть вступників на “молодшого спеціаліста”.За такі зміни проголосували 236 народних депутатів Верховної Ради України 6 червня 2019 року.

«З 2014 року почав діяти Закон «Про вищу освіту», через який коледжі та технікуми опинилися у невизначеному стані. З одного боку, їм дозволили тимчасово працювати у системі вищої освіти, однак практично заклади не мали жодної законодавчої бази. Зараз Парламент погодив проект закону, який закладає основу для розвитку фахової передвищої освіти, тому дуже важливо, щоб уже найближчим часом він набув чинності. Адже цей документ зачіпає інтереси мільйонів українців – близько 400 тис. студентів, які навчаються у коледжах, їх батьків, понад 40 тис. педагогів та сотень тисяч роботодавців.», – розповів заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич.

Загалом новий закон закладає такі зміни:

  • Керівника обиратимуть рейтинговим голосуванням колективу. А термін очолювання посади буде обмеженим.

  • Запроваджуються елементи корпоративного управління закладами, що сприятиме врегулюванню конфлікту інтересів. Діятиме Наглядова рада, яка розроблятиме стратегічний розвиток закладу, шукатиме додаткові джерела фінансування, зможе впливати на керівництво.

  • Заклади готуватимуть фахових молодших бакалаврів, а за наявності ліцензії здійснюватимуть підготовку за коротким циклом вищої освіти або першим (бакалаврським) рівнем.

  • Нова система державного фінансування: субвенція з держбюджету покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти, а також підготовку за спеціальностями, яким надається особлива підтримка.

  • Не буде вікового обмеження студентів, кількості попередньо здобутих дипломів за бюджетний кошт;

  • Можливість вибору формувати освітнього процесу (мережева, дуальна, навчання на виробництві тощо).

«Законопроект має певні механізми, які розвиватимуть освіту дорослих. До прикладу, ми заклали можливість для вступу не тільки за результатами ЗНО, а й на базі іспитів у закладі. Завдяки цьому українці, які давно закінчили школу і зараз хочуть змінити фах, зможуть безперешкодно вступити до коледжу/технікуму, ба навіть більше – отримати кілька фахових освіт за бюджетні кошти. У проекті також є різні форми для отриманні фахової передвищої освіти, зокрема, ми розвинули розуміння дуальної освіти», – зазначив гендиректор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.