П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Про важливість створення Центру для особливої молоді у Чернівцях

Голова ГО «Даруй тепло» Марія Чегорян працює з особливими дітьми старше 18 років. Ідея створення громадської організації виникла через відсутність інклюзивних закладів для особливої молоді у Чернівцях. Разом з іншими батьками пані Марія вирішила створити Центр денного догляду, де могла б навчатися особлива молодь. Об’єднавши зусилля, батьки заснували організацію, проте перейти до реалізації й облаштування центру не можуть. Бо немає приміщення. Деталі на chernivtsi-future.

Проблеми сучасних Чернівців

Точніше, є, але таке, що й здоровим не підійде. Тим часом матері продовжують писати заяви та сподіваються на розуміння міської влади. Вірять, що їх підтримають і допоможуть. Адже проблема непоодинока, і такий Центр для молоді є вкрай необхідним і для маленьких діток з особливими потребами. Дуже не хотілося б, щоб і вони також чекали відкриття.

Раніше у Чернівцях про інклюзивне навчання й мови не було. Ці проблеми замовчували, з дітьми не виходили гуляти. Їх не показували. Зараз для особливих діток багато можливостей для розвитку. Але після 18 років дитина залишається сам на сам із проблемами. Тим не менш, життєво необхідно, щоб після повноліття діти також могли навчатися, проводити разом час. Для них важливо бачитися з друзями та однолітками, з якими вони звикли зустрічатися з дитинства. Незважаючи на те, що вони дорослі, все ж так само потребують постійної уваги та піклування.

Тож Марія Чегорян вирішила створити такий Центр денного догляду. Поки що єдиний на Буковині. Ідею створення громадської організації виношувала давно, а безпосередньо зареєструвала ще у далекому 2018 році. І досі добивається приміщення. У Центрі є діти з інвалідністю, тож це має бути заклад, обладнаний пандусами. Пані Марія говорить, що зробить ремонт, облаштує всім необхідним, лише тільки треба, щоб було де це робити.

інклюзія

Докладають усіх можливих зусиль

Зараз ГО займається з 20 дітьми. Хоч їх, насправді, у рази більше у Чернівцях. Раніше можна було відвідувати заняття у клубі «Паросток». Також давно у Чернівцях працював проект за підтримки Австрії щодо роботи з дітьми старше 18 років – клуб «Разом». До міста навіть приїжджали з інших куточків України, на телебаченні знімали сюжети. Та робота проекту завершилася, і тепер на Буковині немає жодного Центру для роботи з особливою молоддю. Тоді як у сусідній Івано-Франківській області таких закладів дев’ять.

Наразі у Центрі організовують цікаве дозвілля, виїжджають на природу, пікніки. Поки діти спілкуються, грають, керівництво вирішує нагальні питання з батьками. Будують плани, діляться переживаннями, підтримують одне одного. Також відвідували інклюзивну студію «Світ очима дітей», де всі діти, незалежно від віку, могли долучатися до створення живописів.

І навіть батьки займалися арттерапією. Загалом дуже важливо, коли й татусі беруть участь у різних святах, їдуть на тренінги, семінари. Пані Марія згадує, що якщо раніше мами були скуті, боялися відстоювати права свої та своїх дітей, то тепер стали сміливішими. Батьки сильні і готові звертатися навіть до президента. Не можна упустити створення Центру денного догляду, бо це життєво необхідно для багатьох дітей.

Проте все починається з приміщення. Наразі це залежить уже від міської ради та Департаменту розвитку.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.