Вівторок, 19 Березня, 2024

Мільярди в держбюджет за допомогою ІТ-галузі

Сектор інформаційних технологій в Україні став одним з найбільш швидко зростаючих галузей, а наші ІТ-експерти досягають міжнародного успіху. Однак українські компанії поки розвиваються в основному у сервісному та аутсорсинговому режимі. Повідомляє chernivtsi-future.

За останні десять років експорт з українського ІТ-сектора підвищився з 243 мільйонів до 13 мільярдів доларів, згідно з останнім звітом. Це ставить його на друге місце серед всього українського експорту. ІТ-компанії внесли до державного бюджету в 2017 році 4,1 мільярда гривень (146 мільйонів доларів) – це показник, який з 2015 року зростає приблизно на 27 відсотків щорічно, повідомляє Державна фіскальна служба України. А вже у 2020 році ця цифра прогнозується у розмірі 13 мільярдів.

Численні лідери світового ринку ІТ – GlobalLogic, Microsoft, DataArt, Ubisoft та багато інших – мають офіси в Україні. І не всі вони зосереджені в Києві; багато також відкрили регіональні представництва. У чому причина цього безперервного зростання? Відповідь можна знайти, вивчивши ділове середовище бізнесу, людські ресурси та інфраструктурні можливості.

Стан середовища ІТ в Україні

ІТ-сектор України не має надмірного регулювання. Як повідомляє Бюро асоціації IT та кращого регулювання (BRDO), відсутність регуляторного тиску на ІТ-сферу сприяє зростанню та конкурентоспроможності. Так само під час виїзної наради комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації у Запоріжжі перша заступниця комітету Кіра Рудик наголосила, що для розвитку сфери програмування влада не повинна збільшувати для неї податки.

Українські програмісти заробляють набагато вище середнього рівня заробітної плати в Україні. Їх середня зарплата становить 2 095 доларів на місяць. Саме тому галузь залучає багато нових робітників.

програмування

В Україні ще є можливість вдосконалити технічну освіту. Згідно з QS World University Rankings 2019, лише один український університет входить до топ-500 у всьому світі: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, який займає номер 471. Насправді більшість українських ІТ-спеціалістів є самоучками, оскільки університетські програми часто відстають.

ІТ-сектори процвітають у середовищах, де університети, уряд, корпорації, постачальники послуг взаємодіють між собою. Ці компоненти складають ІТ-екосистему, як це визначено Глобальним індексом конкурентоспроможності (GCI). ІТ-сфера України тільки починає будувати подібну екосистему. Технологічна екосистема України розвивається здебільшого за допомогою IT-кластерів – невеликих мереж підключених підприємств, постачальників та партнерів, а також через ІТ-парки, де інфраструктура та співпраця дозволяють розвивати високі технології та інноваційний бізнес.

Конкуренція на ринку і розуміння перспектив

Україна стає все більш конкурентоспроможною в усьому світі. Відповідно до Глобального інноваційного індексу за 2018 рік, він піднявся на 43-е місце – стрибок неймовірний з 2015 року.

Майбутнє ІТ-сектору України, ймовірно, полягає в глобальній співпраці, а не в конкуренції. Інтеграція України в ЄС, яка включає координацію цифрового союзу в ЄС, сприятиме інтеграції України у світовий ринок ІТ. Однак головне, що потрібно зробити, це ще більше покращити загальний бізнес-клімат та забезпечити всі переваги для стартапів. Без цих кроків сталий розвиток ІТ-сфери України буде недосяжним.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.