Вівторок, 30 Квітня, 2024

Що варто знати про пам’ятники у Чернівцях

Чернівці – місто з великою історією та батьківщина багатьох відомих людей, яким тут встановлено пам’ятники. Пам’ятників видатним постатям у Чернівцях насправді не так багато, проте вони досить цікаві та зі своєю історією, пише chernivtsi-future.com.ua.

У матеріалі ми розглянемо основні факти про найвідоміші пам’ятники видатним особам у Чернівцях та розповімо цікаві факти про кожен з цих пам’ятників. 

Пам’ятник Тарасові Шевченку на Центральній площі

Пам’ятник великому поету, драматургу, громадському і політичному діячу Тарасу Шевченку встановлено на Центральній площі у Чернівцях. Вперше пам’ять про поета у нашому місті була вшанована у 1864 р. в храмі св. Параскеви в роковини смерті.

У 1914 р. з нагоди столітнього ювілею, Чернівецька міська влада дала дозвіл на зведення в місті пам’ятника Тарасу Шевченку. Та через Першу світову війну пам’ятник так і не відкрили і Чернівці отримали пам’ятник Кобзарю аж через 85 років, в часи Незалежної України.

Урочисте відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку відбулося 25 травня 1999 року. Подія була приурочена до зустрічі в Чернівцях президентів України, Румунії та Молдови.

Авторами пам’ятника стали члени Спілки художників України Микола Лисаківський та Петро Лемський. Створили сам пам’ятник у Львові. 

Пам’ятник Кобзареві являє собою бронзову постать зрілого Шевченка, встановлену на прямокутному постаменті з червоного граніту. Тараса Григоровича зображено в русі, його права рука зігнута й торкається грудей, а погляд поета звернутий до глядачів.

У 2006 році на пам’ятнику з’явилися тріщини через те, що під час зведення були допущені певні технічні помилки та не була врахована дія вологи на пам’ятник, проте в результаті помилки усунули. 

Біля цього пам’ятника часто збираються містяни та проходять різні заходи. 

Пам’ятник Паулю Целану

Пам’ятник Паулю Целану, німецькомовному єврейському поету, що розташований біля Центрального парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка також є досить цікавим чернівецьким пам’ятником. Відкрили пам’ятник Паулю Целану у Чернівцях у 1992 році на вулиці Головній. Чернівці – це єдине місто, де є пам’ятник цьому поету.  Автор пам’ятника – заслужений художник України Іван Салевич. Пам’ятник створений взаємопов’язаними об’ємами голови, плечей та крила-місяця, що асоціюється зі складною структурою його поезій та драматичною долею. Дитинство і юність поета пройшли у Чернівцях. Целан жив на вулиці Саксаганського, 5. Після закінчення гімназії в Чернівцях, у 1938 році, Целан у Франції вивчав медицину. Після Другої світової війни він був вимушений повернутися додому, де продовжив навчання у Чернівецькому університеті. Під час окупації пережив єврейське гетто. З 1947 році Целан перебрався до Австрії, а у 1948 році переїхав до Парижа, де жив до кінця життя.

Пам’ятник Ользі Кобилянській у Чернівцях

Пам’ятник Ользі Кобилянській у Чернівцях розташований біля драмтеатру. Раніше  перед театром стояв пам’ятник Фрідріху Шиллеру. Його демонтували у 1922 році з приходом румунської влади, а в 1940 році на цьому місці встановили пам’ятник Леніну, проте вже 1941 року його також демонтували. У 1963 році до 100-річчя від дня народження Ольги Кобилянської перед театром встановили півфігурну скульптуру письменниці. У серпні 1983 року замість півфігурної скульптури на цьому місці встановили бронзовий пам’ятник, який виготовив Анатолій Скиба, Микола Мірошниченко та Олександр Таратута. Попередню півфігурну скульптуру встановили у рідному селі письменниці Димка. 

Створювали пам’ятник впродовж 4 років і спочатку планували зробити його у повний зріст та встановити біля скверу на Театральній площі. Пам’ятник Ользі Кобилянській ліпили з Тамари Шатілової – відомої режисерки Чернівецької обласної держтелерадіокомпанії.

Пам’ятник Юрію Федьковичу

Пам’ятник Юрію Федьковичу у Чернівцях розташований неподаліку університету, який теж названий на честь буковинського письменника у невеличкому сквері  між вулицями Університетською та Лесі Українки. Відкрили цей пам’ятник у 1995 році до 120-ої річниці заснування університету в Чернівцях. Збирали кошти на цей пам’ятник у Чернівцях ще за австрійських часів і лише через 108 років пам’ятник таки відкрили. 

Авторами монумента стали скульптор Володимир Гамаль та архітектор Володимир Сизов.

Скульптура Федьковича поєднує у собі традиційне мистецтво та кубізм. У формах постаті також зображені вершини буковинських гір. Орнаменти на пам’ятнику Юрію Федьковичу з’явилися як втілення принципу етнопам’яті. Вводячи її, автор скульптури хотів позначити землю та закріпити її за Юрієм Федьковичем.

Пам’ятник митрополитові Євгену Гакману

Пам’ятник першому митрополиту Буковини і Далмації – Євгенові Гакману у Чернівцях розташований на території Собору Святого Духа у центрі Чернівців у районі Соборної площі. Створювали цей пам’ятник майже 2 роки, а його авторами є архітектор Віктор Кільчицький та скульптор Микола Мірошниченко. Пам’ятник створювали за кошти меценатів та створили його у Львові. Фігура має висоту майже п’ять метрів та важить до п’яти тонн.  Відкриття пам’ятника відбулося у березні 2006 року.

Сам митрополит Євген Гакман займався громадською діяльністю, очолював Буковинський крайовий сейм. Брав участь у будівництві та облаштуванні собору Святого Духа і згодом його освятив. Після смерті митрополита поховали у гробниці цокольного приміщення кафедрального собору, проте у радянські часи його останки таємно вивезли. Місце перепоховання митрополита наразі невідоме.

Отож памятників у Чернівцях не так багато, але всі вони досить цікаві та зі своєю історією, тож можете прогулятися містом і порозглядати їх більш детально, це надзвичайно цікаво.

Фото та основна інформація: видання “Шпальта” спільно з краєзнавчим відділом Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.