П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Протитуберкульозний санаторій у Чернівцях закриють

Чернівецька обласна державна адміністрація планує остаточно закрити дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора». Про це повідомляє заступниця голови ОДА Наталія Гусак на офіційному брифінгу. Далі на chernivtsi-future.

Справа із закриттям закладу тягнеться вже давно. Через негативне ставлення до цього жителів Чернівців остаточне прийняття рішення з даного приводу постійно відкладали. Працівники адміністрації говорять, що часто за останній час відвідували санаторій, оцінювали роботу персоналу, якість лікування, матеріальний забезпечення закладу, умови проживання і харчування тощо. Всі ці критерії не проходили перевірку на пригодність, рівень оздоровлення не дотягував навіть до помірного. Тому керівництвом міста було прийнято рішення про припинення роботи санаторію і розформування персоналу. За словами Наталії Гусак, цим вони зробили послугу пацієнтам, оскільки нададуть їм реальну змогу проходити професійне лікування, а не витрачати гроші дарма у місці, яке не приносить жодних позитивних результатів.

На запитання про те, де тепер проходити оздоровчі комплекси дітям, в ОДА відповідають наступним чином: лікування і отримання медичної допомоги нікуди не дінеться, а залишиться у тому ж доступі. Діти, які зараз знаходяться у санаторії «Садгора» будуть переведені у спеціалізовані заклади в Одесі, з якими місто уже підписало угоду про співпрацю. Ці заклади самі проплатять вартість путівок для пацієнтів, а якщо кількість дітей збільшиться, кошти на дорогу виділять з міського бюджету. Тому батькам не варто хвилюватися за місця лікування.

Незадоволення громадян міста

Не зважаючи на запевнення обласної державної адміністрації у цілковитому контролі ситуації, громадяни міста все одно панікують. Вони стверджують, що тепер за відсутності санаторію безпосередньо у Чернівцях збільшиться кількість хворих на туберкульоз, а можливо навіть розпочнеться епідемія, бо ж дітям не буде де лікуватися. А отже в зоні небезпеки опиняться всі.

Наталія Гусак запевняє, що ця паніка нерозумна, оскільки діти з гострою формою захворювання, що становить небезпеку для здорової людини, лікуватимуться в лікарнях, як і раніше, а система лікування та реабілітації не зміниться. Як би дивно це не звучало, проте закриття цього санаторію не вплине на якість та ефективність лікування. Дітей від перенесеного раніше туберкульозу завжди лікували в обласній дитячій клінічній лікарні або в обласному протитуберкульозному диспансері, а потім їх можна було перевести в санаторій або продовжити лікування в зручних умовах вдома. Тобто у випадку, коли хвороба супроводжується викидом бактерій у навколишнє середовище, діти перебувають у лікарні, а не в оздоровчому комплексі.

Що робити працівникам медзакладу?

Що стосується робочих місць, то ініціатори закриття також радять не дивитися на ситуацію критично та негативно. У місті вистачає роботи, оскільки у лікарнях проблеми з персоналом, постійно потрібні медсестри й інші медичні працівники. Санаторій ще буде функціонувати до квітня, тож протягом двох місяців у людей буде можливість вирішити питання із подальшим працевлаштуванням.

Загалом важко сказати, чи правильний вибір зробили депутати. Дійсно, було би добре, якщо у Чернівцях працювала власна оздоровча система, без необхідності відправляти дітей через пів України. З іншого боку, чи вартує близьке розташування незадовільних умов, поганого відношення до пацієнтів (за свідченнями деяких потерпілих від знущань) і неефективного лікування? Сумнівно.

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.