Четвер, 25 Квітня, 2024

У чернівецьких тролейбусах вводять транспортні квитки

З 1 березня у Чернівецьких тролейбусах запровадять валідатори, безготівкову оплату проїзду та транспортні картки. Про це стало відомо 14 лютого, після наради у міській раді, яку очолював мер міста Олексій Каспрук. Також на засідання було прийнято рішення про введення «Картки чернівчанина» з 1 жовтня, які потрібно буде використовувати для пільгового проїзду в електричному громадському транспорті. Про це повідомляє chernivtsi-future.

Що таке цей транспортний квиток?

Отож з 1 березня розрахуватися за одну поїздку у тролейбусі можна буде кількома способами: готівкою, безготівковим способом і за допомогою своєрідної транспортної картки. Її вводять задля полегшення і пришвидшення оплати. Звичайно, щоб мотивувати чернівчан купувати ці картки, вони надаватимуть пакети послуг, вигідні за умови постійного користування. Наприклад, оскільки вартість однієї поїздки підвищили з трьох до п’яти гривень, розрахування карткою дозволить зекономити. При покупці пакету на якусь кількість поїздок, загальна сума оплати буде дещо менша, ніж якби довелося платити за кожен раз окремо. Таким чином можна зменшити собівартість однієї поїздки до чотирьох гривень і менше. Тобто діятиме такий собі своєрідний дисконт.

Безпосередньо сама транспортна картка коштуватиме близько двадцяти гривень. Ці послуги почнуть діяти з наступного місяця, тож зараз у Чернівецького транспортного управління є два тижні, щоб забезпечити кожен тролейбус валідаторами для зчитування карток, налаштуванням програмного забезпечення і проведення інструктажу кондукторам.

Зазначимо, що пільговики і люди старшого віку досі зможуть пересуватися транспортом безкоштовно, а з 1 жовтня, отримавши «Картку чернівчанина», така послуга буде діяти лише за її наявності і пред’явлення кондуктору. Цю картку видаватимуть у відділеннях Ощадбанку, ЦНАПі або  інших пунктах, визначених департаментом праці та соціального захисту міської ради. Також керівництво міста пізніше повідомить громадян, який перелік документів буде необхідно подати для оформлення «Картки чернівчанина».

валідатори

Скільки тепер буде вартувати проїзд

Що до вартості проїзду для деяких категорій громадян, то студенти зможуть оплачувати поїздку сумою у 3 гривні (будь-яким із вище зазначених способів), для учнів вартість становитиме, як і зараз, одну гривню (але вони зможуть розрахуватися тільки готівкою\безналом, транспортною карткою лише за допомогою батьків). Щоб поповнити рахунок на картці, біля зупинок транспорту будуть встановлені спеціальні термінали.

Володимир Сердюк, заступник чернівецького міського голови також прокоментував можливості та плюси користування транспортною карткою. За його словами, чим більше поїздок придбати наперед, тим дешевше обійдеться кожна. В управлінні місті передбачають варіант, що у разі покупки одразу п’ятдесяти поїздок, собівартість однієї знизиться до трьох гривень. А придбати їх можна буде безпосередньо у кондукторів. Отже, вигідність такої системи оплати очевидно.

Проте у міській раді просять поки не поспішати з висновками, оскільки депутати самі ще не впевнені стовідсотково в ефективності цієї системи. Чи виправдає вона себе, буде зрозуміло тільки через деякий час після її запровадження. Коли містяни протестують систему на собі і визначать, підходить вона для них або ні, тоді стане ясно, залишаться транспортні картки в обігу чи ні.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.