П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Реконструкція Центральної площі у Чернівцях: наразі шукають кошти

У Чернівцях провели архітектурний бліц-конкурс, щоб знайти найбільш оптимальний варіант для комплексного благоустрою Центральної площі. Склад кваліфікованого журі очолювала головна архітекторка міста Наталія Хілько, яка з-поміж семи конкурсних робіт похвалила всі надані варіант, знайшла в них сильні та слабкі місця, а також виділила найкращий варіант для втілення. Повідомляє про подію chernivtsi-future.

За словами пані Наталії, зараз площа у центрі Чернівців абсолютно не відповідає концепції благоустрою. Відсутність місць для відпочинку, інклюзивної адаптивності, стрімкий дорожній рух і шеренги припаркованих автомобілів – від усього цього потрібно позбуватися, або ж реконструювати найбільш вдало. Для пошуку рішень і був проведений бліц-конкурс. Учасники провели якісну моніторингову роботу, оцінили можливості місцевості та надали варіанти благоустрою.

Було виділено три найкращі роботи, перше місце з яких віддали проектній пропозиції з концепцією «площі квадратів». Вона передбачає облаштування спеціальних невеликих квадратних конструкцій різної висоти, які дозволять урегулювати великий перепад рельєфу площі. Там чернівчани та гості міста зможуть відпочивати, дотримуючись при цьому дистанції та усамітнившись за потреби. Виділення таких громадських зон дасть змогу використати ті місця на Центральній площі, які наразі абсолютно не облаштовані.

Проекти, що зайняти другу та третю сходинку, теж мають чимало своїх переваг. Звичайно, навіть при обранні одного переможця, пропозицію чекає ще багато удосконалень і трансформувань. До того ж, автори мають скласти кошторис, щоб розуміти, у яку суму обійдеться міському бюджету реконструкція. Та, як стверджує Наталія Хілько, набагато дорожче постійно ремонтувати площу чи замінювати кожного року покриття.

Звичайно, цей бліц-конкурс не означає, що зовсім скоро Центральна площа Чернівців трансформується у щось нове і сучасне. Перед втіленням у реальність будь-якого проекту, його чекає чимало бюрократичних перепон.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.