Субота, 27 Липня, 2024

Багатостраждальну вулицю Богдана Хмельницького у Чернівцях планують капітально осучаснити

У Чернівцях розробили проект модернізації перехрестя вулиць Богдана Хмельницького та Університетської, яке планують осучаснити, оснастити зупинкою громадського транспорту, лавочками, парковкою, вуличним освітленням тощо. Розробкою проекту займається архітектор міста Ярослав Бойко спільно з Чернівецькою міською радою та за допомоги Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. Повідомляє про подію chernivtsi-future.

Вулиця Богдана Хмельницького останні роки знаходиться у невідповідному стані. Вона пройшла чималий шлях, доки її ремонтували і реконструювали. Тепер же міська рада вирішила піти далі і втілити у життя складне і дороговартісне капітальне перевтілення.

Робота над пошуком ділянки тривала два роки. GIZ проводили воркшопи, визначили ділянку у центральній частині міста, склали технічне завдання, обрали проектувальника, і міська рада Чернівців відповідно впровдож 2019 року виготовляла проектно-кошторисну документацію. Наразі вона пройшла експертизу і  готова для проведення тендеру та реалізації.

Спочатку вартість проекту становила 100 тисяч євро. Але оскільки запланували застосування гранітів, заокруглені форми бордюрів, сучасне лед-освітлення, пішохідні переходи та перехрестя, влаштування сучасної зупинки, смітники для сортування сміття, велопарковку, кашпо і декоративні дерева, то вартість збільшилася удвічі. Відповідно до проектно-кошторисної документації, все це обійдеться у 6,2 млн. гривень. 1,5 млн. гривень фінансує місто.

Як повідомив заступник міського голови Чернівців Володимир Середюк, це проект інтегрованого розвитку Чернівців, у рамках цієї програми є демопроект, де GIZ разом зі співфінансуванням із містом дають грантову підтримку 50 тисяч євро на реалізацію задуму. У разі сприятливої ситуації як з грошима, так і з умовами роботи, завершити проект планують через 2 роки.  

Ярослав Бойко зазначає, що це перехрестя стане показовою ділянкою, яку можна буде демонструвати як приклад, як еталон реконструкції у місті.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.