Четвер, 25 Квітня, 2024

У Чернівцях запрацювала перша кухня від людей з особливими потребами

Чернівці стали першим містом України, де відкрили інклюзивну кухню, тобто місце, де працюють, готуючи різноманітні страви і смаколики, люди з обмеженими розумовими і фізичними можливостями. Далі розповість chernivtsi-future.

Валерія Мартинюк, організаторка кухні та авторка унікального проекту, говорить про важливість для людей з особливими потребами відчувати себе соціально адаптованими і потрібними іншим людям. Тому, після смерті свого батька і емоційної прірви між собою і суспільством, зрозуміла, наскільки важко буває адаптуватися непристосованим до спілкування людям. Особливо коли від суспільства не йде жодної віддачі та бажання допомагати.

Тож на вулиці Шевченка, 37 у Чернівцях з’явилася перша в Україні інклюзивна кухня, яку відкрили у суботу, 29 лютого. Всі кухарі – люди з особливими потребами. Але готують вони такі нестандартні страви, що дивуєшся, як можна створити настільки незвичні і красиві витвори мистецтва з їжі. Наприклад, у кухні можна спробувати арахісову пасту, гранолу, цитрусові фріпси, карамелізовані горіхи тощо. Це далеко не весь список тих смаколиків, які доступні для споживання.

Також відвідувачі можуть на власні очі подивитися, як готують ту чи іншу страву. Можуть пересвідчитися, що все зроблене вручну, зі свіжих продуктів, за спеціальними техніками приготування і з корисних продуктів. Всі виручені кошти будуть витрачатися на дозвілля, хобі, навчання та інші потреби працівників кухні.

Таким чином, каже Валерія, робота дозволить людям з інвалідністю перебороти страх публіки, навчить організованості і дисципліни, дасть змогу реалізувати свої вміння і вдосконалити навички для подальшого життєвого підйому. Отриманий досвід – чудовий трамплін до працевлаштування у майбутньому. Кожен охочий може щодня з 10:00 по 20:00 прийти до інклюзивної кухні і придбати щось собі за смаком.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.