Середа, 17 Квітня, 2024

Чернівці засвітяться "по-новому": у місті встановили сонячні панелі

Проект «Угода мерів – Демонстраційні проекти» реалізують в рамках програми Європейського Союзу, повідомляє shpalta.media, інформує сайт chernivtsi-future.

В рамках програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» минулого року у Чернівцях розпочали модернізацію вуличного освітлення. Згідно з умовами програми місто отримує фінансову підтримку ЄС у вигляді гранту, який покриває 80% вартості робіт. Решту 20% від суми – це кошти міського бюджету. Проект реалізовує ЧМГО «Бізнес-центр» у партнерстві із департаментом житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради.

Нещодавно такі альтернативні джерела енергії у вигляді сонячних панелей розмістили на бульварі Героїв Крут (між будинками №9 та №10), на вул. Руській (мікрорайон «Гравітон», між будинками №265 та №267) та на вул. Я. Налепки, 3 (Садгірський район). Загалом встановили 16 сонячних панелей, хоча спочатку планували лише 6.

Як повідомляє менеджерка з комунікацій проекту із модернізації вуличного освітлення у Чернівцях Раїса Віноградова, серед очікуваних результатів проекту — збільшення річної економії електроенергії та зменшення витрат міського бюджету на утримання енергетично затратного обладнання. Окрім того, у Чернівцях зменшиться рівень викидів вуглекислого газу.

 Раїса Віноградова розповіла, що реалізацію проекту тільки розпочали. Зараз триває конкурс із відбору фахівців для розробки проектно-кошторисної документації щодо капітального ремонту системи вуличного освітлення. Адже проектом передбачено заміну близько 4170 вуличних ліхтарів на світлодіодні та заміну близько 126 км зовнішніх ліній електромереж, а також заміну 33 шаф керування вуличним освітленням. Нові шафи керування забезпечать автоматичне вмикання/вимикання ліхтарів та в автоматичному режимі надсилатимуть дані щодо обліку електроенергії та інформацію про можливі виникнення несправностей.

Як переконують менеджери проекту, підписанти угоди мають на меті до 2020 року скоротити викиди вуглецю щонайменше на 20%. Внесок нашого міста, згідно з прийнятого в 2015 році Плану дій зі сталого енергетичного розвитку – зменшення викидів до 21.3%.

 

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.