Субота, 20 Квітня, 2024

Епопея зі справжнім генеральним планом Чернівців

Для чернівчан досі залишається загадкою, за яким генеральним планом живе місто. Говорять про три різних документи, за якими роздають земельні наділи та розвивається місто. Головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько розповіла, скільки є генпланів, чому так сталося та за яким генеральним планом живе місто. Читайте далі на chernivtsi-future.

Передумови розбіжностей з планами

Розмови про те, що є три різні генеральні плани Чернівців, виникли з кількох причин. Перша – коли Наталія Хілько стала головним архітектором міста. Її здивувало те, що один із забудовників заявив, що може внести зміни до генерального плану Чернівців, звернувшись до львівської компанії, яка розробила цей документ. При цьому виникала підозра, що можуть відбуватися якісь коригування документа не відповідно до чинного законодавства. Мер Олексій Каспрук звернувся до відповідних органів для здійснення перевірки, яка вказала на розбіжності між генпланом і зонінгом. Тоді справу відкрила прокуратура, слідство триває і досі.

Аби можна було працювати та надавати чернівчанам інформацію згідно з генеральним планом міста, у міській раді звернулися до розробника цього документа із проханням повторно надати інформацію у чотирьох примірниках, але отримали ту ж саму версію генплану. Так з’явився другий варіант, про який всі говорять.

Третій варіант, про який йшла мова – це роздруківка формату А3 частини документа генерального плану, яку «підшили» у сесійне рішення, оскільки у департаменті немає такого принтера, щоб роздрукувати генплан повного формату.

карта

Шляхи вирішення ситуації

Ще одна проблема, через яку виникли розбіжності у генеральному плані – це те, що львівська компанія «МІСТОПРОЕКТ» виконала неякісно роботи з виготовлення цього важливого для міста документа. Справа у тому, що є розбіжності у позначенні кольорів на документі. Але це відповідальність розробників генплану, які взяли кошти за цю роботу і безвідповідально до неї поставилися.

Ось один з прикладів: на одній зі схем генерального плану відмітки позначені одним кольором (щодо призначення земельної ділянки), на другій – іншого. Скажімо, існує понад 200 садових товариств, із них 60-80 мають конфігурацію, що можуть бути переведені під житлову забудову. Тим часом, на іншій версії кількість цих ділянок відрізняється. Таким чином ми змушені користуватися неякісним продуктом.

Наразі ведеться переписка із розробниками генплану, їх теж викликали у прокуратуру для надання пояснень. Їхня відповідь така: врахують розбіжності під час наступного коригування. Головна архітекторка Чернівців обіцяла, що зробить усе, аби надалі не співпрацювати під час виготовлення такої важливої документації, як генплан міста, з попередніми виконавцями. Якісніший продукт, ніж той, який ми маємо, можна виготовити. Але для цього потрібно перш за все більше коштів на розроблення містобудівної документації. У департаменті є фахівці, які можуть взятися за цю роботу.

Як виглядає генеральний план міста? Це електронний документ, також є копія – паперова версія розміром 2/2 метри, з печатками розробника, виготовлена на спеціальному папері. Також до нього додається пояснювальна записка із зонінгами, санітарними зонами, історико-архітектурно-опорний план.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.