П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Проблема металопластикових вікон в історичній частині Чернівців

Останнім часом чернівчани встановлюють металопластикові вікна та двері в історичних будівлях у центрі міста, а фасади будинків – «обліплюють» пінополістерольними плитами, чим спотворюють архітектурні пам’ятки й ансамблі. Усе це за потурання керівництва держави, бо корисну справу – впровадження енергоефективних програм, – перетворили на курс зі знищення автентики. Деталі далі у матеріалі на chernivtsi-future.

Спаплюження історії та культури Чернівців

У мережі активно обговорювали ситуацію щодо заміни старих автентичних вікон у приміщенні Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської на металопластикові. Тоді йшла мова, що встановлюють їх без дозвільної документації, та з’ясувалося, що у керівництва театру є всі погодження на ці роботи. І замінюють не автентичні, а вже радянського періоду реставрації портали на дерев’яні, зроблені за німецькою технологією.

Але це не змінює стан справ у хаотичній заміні вікон у центральній частині міста, ареалі історично населених місць та пам’ятках національного та місцевого значення. Найдешевший спосіб енергозбереження дається місту дорогою ціною — такі вікна помітно спотворюють пам’ятки архітектури. У старовинних кам’яницях центру міста активно встановлюють пластикові вікна та броньовані двері замість оригінальних елементів, притаманних споруді.

Заміна вікон у історичній частині міста є нищенням пам’яток архітектури та порушенням норм чинного законодавства. Якщо хтось викидає старі вікна й ставить пластикові — це злочин, за який передбачене покарання у вигляді адміністративної, чи кримінальної відповідальності (Закон України про охорону культурної спадщини).

вікна

Кримінальна відповідальність для чернівчан

Тож у жодному разі не можна змінювати формат вікна, бо врешті-решт доведеться все повертати назад і платити великий штраф. Те ж саме стосується заміни вхідних дверей. Люди повинні розуміти, що дерев’яне вікно корисніше та безпечніше. Якщо ви живете у центрі міста, і у вашому будинку встановлені старі вікна, їх потрібно реставрувати. Очевидно, що самостійно й за свої гроші, бо у Чернівцях немає програми допомоги мешканцям будинків із заміни вікон та дверей.

Після «євроремонтів» у будинках повністю руйнується архітектоніка фасадів, оскільки трьохдільні вікна міняють на дводільні, дводільні – на однодільні, верхні горизонтальні поділи вікна роблять, як кому зручніше. Частина вікон коричневого кольору, інша частина – білого…

Ще одне болюче питання, чи можна фасади будівель кожному власнику розмальовувати як заманеться, не зважаючи на колір фасаду інших будинків, інший аспект – чи кожен магазин повинен викладати тротуарну плитку біля свого закладу по-своєму? Болючим питанням історичних вулиць є «шпаківні» мансард на дахах. Чому немає спільної стратегії ремонтних робіт для старої частини міста?

Те, який вигляд матиме історична частина міста, залежить від кожного з нас, тому перш, ніж замінювати старі вікна на нові металопластикові та різнокольорові, подумайте, чи матиме це естетично привабливий вигляд та що залишаємо нашим нащадкам.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.