Вівторок, 16 Квітня, 2024

Транспортний вузол Чернівців: є, до чого прагнути

Є категорія людей, для яких відрядження та подорожі – норма. Особливо багато такого «кочуючого» населення у Чернівцях. Постає питання, як місто сполучене з іншими населеними пунктами України, що означають для нас авіарейси та чому ми пасемо задніх у рейтингу інвестиційної  привабливості. Тож далі поговоримо про кількість потягів та автобусних рейсів із Чернівців, про значення активного аеропорту у місті, що дає міжміське сполучення та чому воно архіважливе. Деталі на chernivtsi-future.

Як Чернівці сполучені з іншими областями України та світом?

Звичайно, авіаперевезення за замовчанням не є найдешевшим та найдоступнішим способом пересування. Але наявність міжнародного аеропорту та регулярних рейсів – це mustbe для міста, яке себе позиціонує на карті країни не лише як обласний центр, а тим паче для міста з амбіціями виходу на міжнародну арену. Сучасні міста розуміють, що навіть неприбутковий, але активний аеропорт – це інвестиція. Бо літак привозить людей, інвесторів, угоди, фінансові потоки. Саме тому невеликі міста роблять все можливе, аби привабити до себе авіарейси.

Далі, про автобусний транспорт. Сам факт наявності великої кількості міжобласних та міжнародних рейсів – це добре. Але якість цих перевезень вкрай низька (у той час, як туалет у салоні, комфортні розкладні сидіння, працюючий кондиціонер, наявність розеток та бездротового інтернету, ввічливий водій, що видає квитки з касового апарату  – це мінімальний рівень якості європейських автобусних перевізників).

автобуси

Регулярними автобусними рейсами Чернівці сполучені з більшістю обласних центрів України. З Чернівців виконують міжнародні рейси до Польщі, Італії, Румунії (Сучава), Молдови (Кишинів), Чехії (Прага), Росії (Москва).

Що ж до ситуації із потягами, то, як відомо, сполучення обласного центру зі столицею є найважливішим. За даними АТ «Укрзалізниця», продається 98-99% від усіх квитків на потяг, що курсує в обох напрямках між Чернівцями та Києвом. Але немає даних про кількість потенційних пасажирів, які так і не змогли придбати квитків на потрібний потяг, та або поїхали з пересадкою, або обрали інший спосіб пересування. У гіршому випадку – скасували подорож.

Що може дати Чернівцям якісне міжміське сполучення?

1. Туризм

Ми можемо робити якісні промо-ролики, рекламувати місто на міжнародних туристичних виставках, організовувати цікаві фестивалі, відкривати оригінальні кав’ярні та ресторани, орієнтуючись на туристів. Але їхня численність обмежена кількістю доступних місць у потягах та літаках.

2. Інвестиції

Чернівці пасуть задніх у рейтингу інвестиційної  привабливості. Бо міста-лідери (Київ, Вінниця, Львів, Харків) мають десятки варіантів швидкого й комфортного сполучення зі столицею та світом.

3. Діловий туризм

Важливим фактором для міжнародних компаній та організацій під час вибору місця для відкриття нового регіонального офісу є саме транспортне сполучення.

4. Розвиток людського потенціалу

Транспортне сполучення дає можливість людям подорожувати країною та світом. А подорожі – це накопичення знань та досвіду, ідей, які люди привозять назад у Чернівці та втілюють на місці. Транспортна система забезпечує мобільність людей, сприяє розвитку людського капіталу, який є найціннішим ресурсом сьогодення.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.