Вівторок, 19 Березня, 2024

Робототехніка Чернівців: як студенти ЧНУ стали призерами міжнародного конкурсу

Видання Pogliad.ua повідомляє, що нещодавно в столиці Молдови, місті Кишинів, проходив вже шостий за рахунком конкурс з програмування мобільної робототехніки, з якого вже повернулися студенти Чернівецького Національного Університету ім. Юрія Федьковича. Та повернулася команда, що складалася зі студентів четвертого курсу кафедри комп’ютерних систем та мереж, не з порожніми руками. Їхні талани та розум дозволили здобути 3 загальнокомандне місце.  

Читайте більше новин на «Чернівці майбутнього».

До складу команди входили троє відмінних студентів, а саме Дубовик Олександр, Михайло Конопницький і Амарій Анатолій. В якості тренера виступила доцент кафедри КСМ Інна Дмитрівна Яковлєва. Саме за її керівництвом студентам вдалося піднятися до трійки найкращих учасників конкурсу.

Цього року змагання були справді палкими, оскільки приймали участь близько 20 команд. Учасники з Молдови, Румунії та України програмували мобільних роботів та відправляли їх на перегони. Даний вид змагань вже можна вважати традицією. Але окрім цього учасники займалися розробкою та програмуванням спеціалізованих апаратів, серед яких:

  • літаючі пристрої;
  • маніпулятори;
  • системи навігації;
  • обладнання для просторового позиціонування.

Студенти ЧНУ розробили 2 пристрої, що базуються на програмних модулях Raspbery Pi й Arduino. Усі механічні елементи були спроектовані самостійно та роздруковані на 3D-принтері, який також виготовили самі студенти. Запропоновані нашими студентами пристрої можна застосовувати в широкому спектрі обставин. Наприклад, вони можуть переміщати невеликі за габаритами об’єкти, а також проводити певні маніпулятивні дії в умовах шкідливого виробництва.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.