П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Буковинські яблука «поїдуть» до Бангладешу та Саудівської Аравії

Цього року на Буковині щедрим був врожай яблук. Тому і ціни на яблука були більш ніж доступними – за кілограм правили нещодавно від 5-6 гривень. Якщо згадаймо ціни тогорічні, то вони коливалися в районі 15-25 гривень за кілограм, пише chernivtsi-future.

За такої кількості яблук не дивно, що місцеві фермери взялися налагоджувати експорт яблук у інші країни, наприклад у Бангладеш. На Буковині у с. Недобоївці почали сортувати яблука  і відбирати ті плоди, які експортують до Бангладешу і у Саудівську Аравію. Господарі кажуть, що наразі у холодильних камерах підприємства зберігають близько шести тисяч тонн врожаюя яблук.

Як розповів місцевий підприємець у його холодильниках зберігає свій врожай до 40 малих фермерів. Схожі логістичні центри або хаби стали популярними у світі, інформує АСС.

– Тут є 32 камери приблизно по 200 тонн кожна. Ці яблука «завмирають» на півроку. При температурі 05-15 градуси яблуко зберігатися тут до травня, коли ціни на цей фрукт високі, – каже бізнесмен.

Сортують же плоди, безпосередньо перед продажем. Одні замовники хочуть яблучка одного кольору і однієї форми, наприклад у Бангладеш – маленькі, а у Саудівську Аравію замовили більші яблука.

На новій сортувальній лінії, за його словами відбираються плоди за 14 різними ознаками – кольором, вагою, формою, розміром, округлістю тощо. Процес сортування автоматизований – від миття яблук до упаковки в коробки. Примітно, що людські руки майже не причетні до процесу, тут буковинські фермери вже виходять на новий рівень. Лінію для сортування яблук придбали у Польщі, тож місцеві підприємці переймають досвід фермерів із сусідніх держав.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.