Субота, 20 Квітня, 2024

В одній із шкіл Чернівців запрацювала сенсорна кімната

Чернівецькі школи активно поповнюються сенсорними кімнатами для навчання малечі

У школі № 24 розпочала свою роботу сенсорна кімната для діток із особливими освітніми потребами. Так, 15 дітей, що навчаються у цій школі на інклюзивній формі та 9 учнів на індивідуальній формі, матимуть можливість займатись не у реабілітаційному центрі, а безпосередньо у стінах школи. 

Сьогодні є дуже важливим вирішення питання щодо забезпечення дітей із особливими потребами освітнім та розвивальним середовищем.

Так, у 2018 році завдяки підписанню Меморандуму про долучення Чернівецької області до всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», у Чернівцях розгорнулась діяльність із проектування  сенсорних кімнат у школах з інклюзивною формою навчання. Зокрема, Марина Порошенко під час свого приїзду до Чернівців вручила проекти медіатеки та ресурсної кімнати розроблені Мінрегіонбудом.

Реалізація проекту у школі № 24 стала можлива, завдяки коштам, виділеним із міського бюджету. Так, було використано понад 200 000 грн. на ремонт приміщень та обладнання. Окрім цього, використовувався також дидактичний матеріал, придбаний за кошти освітньої субвенції, спрямовані на розвиток інклюзивного навчання.

Середовище у сенсорній кімнаті налаштоване особливим чином, зокрема воно складається із великої кількості стимуляторів, які взаємодіють з органами слуху та зору, різні тактильні аналізатори. Такі механізми сприяють розвитку сенсорних відчуттів у дітей. Також кімната облаштована модульними меблями, що дає можливість по-різному формувати робочі зони, для індивідуальних чи групових занять.

Сенсорна кімната у школі розділена на дві зони – зону для навчання та зону для відпочинку, яка межує із міні-спортзалом. Таке планування дозволяє ширше розвивати фізичне здоров’я та соціально-побутові навички у дітей.

 

Автор – Олена Дмитрів

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.