Четвер, 25 Квітня, 2024

Поділ на три райони: Чернівецьку область нарешті децентралізують?

Згідно проекту поділу Чернівецької області та плану децентралізації, Буковину поділять на три райони: Чернівецький,  Сторожинецький і Хотинський. Нагадаємо, що наразі наша область складається з 11 районів. Раніше Чернівецька обласна державна адміністрація подала варіант організації всього лише одного Чернівецького району, та цю ідею Верховна Рада України відхилила як недоречну та дивну. Більш детально читайте далі на chernivtsi-future.

Якщо вірити сайту децентралізації та словам заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, найбільшим буде Чернівецький район, де населення має складати 492,8 тисяч. Сторожинецький – другий за величиною, кількість населення там складає 253,8 тисяч. Найменшим стане Хотинський район, де має проживати 157,8 тисяч буковинців. Звісно, що цей проект не є догмою, ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті (якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони).

Основне – майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоб у них організувати ефективну систему державного управління, зокрема – формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади. Карти майбутніх районів готували на основі пропозицій обласних державних адміністрацій та тривалих консультацій з асоціаціями й експертним середовищем та наголосили, що це лише перший проектний документ, який ще зазнає змін у ході погоджень та попередніх обговорень на рівні Уряду до його схвалення.

На думку Тараса Прокопа, експерта з питань децентралізації, такий поділ Буковини є більш-менш оптимальним, хоч і не ідеальним. Зокрема, він наголосив, що варто використовувати назви районів не за центрами, а за географічними ознаками, оскільки це зніме напруження, що виникає у зв’язку із втратою статусу центру району.

Також у Мінрегіоні завбачливо попередили, що подібний поділ на райони є штучним утворенням для організації на їх території, в першу чергу, державної виконавчої влади.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.