Вівторок, 19 Березня, 2024

Будинок-корабель у Чернівцях швидко руйнується

Відома історична споруда Чернівців, розташована за адресою вул. Головна, 25 – Будинок-корабель – наразі знаходиться у незадовільному стані та дуже швидко руйнується. Мова йде про потемніння стін, обвалення фасаду, протікання даху тощо. Востаннє приміщення реставрували за кошти державного бюджету у 2006 році, відтоді, як не стараються мешканці достукатися до керівництва міста, відновлювати пошкодження ніхто не поспішає. Повідомляє chernivtsi-future.

За словами чернівчан, які проживають у квартирах Будинку-корабля, під час останньої реставрації були замінені водостокові труби на даху, причому на вдвічі менші в діаметрі, ніж були спочатку. Через це труби постійно забиваються брудом, пір’ям, листям, що стікає з даху. В результаті – великі чорні плями на стелях квартир.

Це не єдина проблема споруди: окрім негоди історичну будівлю руйнує час – обсипається фасад, відпадають цілі шматки. Мешканці неодноразово зверталися до міської ради з проханням по допомогу та фінансування ремонтних робіт, проте там відповідь одна: наразі вільних грошей немає, всі кошти кинуті на боротьбу з коронавірусом, і найближчим часом (ко кінця поточного 2020 року) їх ніде буде взяти.

Постає при цьому питання, чому влада не звернула на проблему увагу до початку пандемії, адже жителі писали звернення на ім’я мера Чернівців Олексія Каспрука ще у червні 2018 року. Тоді в Департаменті житлово-комунального господарства відповіли, що відсутнє державне фінансування, те ж саме сказала головна архітектора міста Наталія Хілько.

За її словами, програму співфінансування ремонту будинків в історичній частині міста необхідно переробляти, але під час карантину цим ніхто не буде займатися. До того ж, навіть ті мізерні кошти, які залишилися у бюджеті для цієї програми, наприкінці року кинуть на ремонти приміщень, які першочергово цього потребують. Як видно, Будинок-корабель не входить у цю першість.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.