Субота, 20 Квітня, 2024

Гірка для сноутюбів досі на місці. Чому не демонтують атракціон?

Дивні реалії нашого міста – новорічні свята давно минули, про сніг жителі Чернівців згадали тільки вчора, а на Соборній площі досі височіє гірка для сноутюбів, яку мали демонтувати ще вкінці минулого місяці. Що сталося і чому цей популярний новорічний атракціон все ще не розбирають? Далі на chernivtsi-future.

У Чернівецькій міській раді пояснюють ситуацію довгими пошуками підрядника, який би взяв на себе відповідальність та місію демонтувати гірку. Оскільки поки ніхто не відгукнувся на заклики адміністрації міста, залишаються невідомими терміни звільнення площі від громадної споруди.

Начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко коментує проблему тими словами, що тендер на демонтування гірки вони оголосили вже вдруге від кінця січня. На перший тендер відгукнувся один підрядник, який зобов’язувався прибрати і різдвяне містечко, і гірку. Якщо з містечком все пройшло вдало, то до того часу, як підприємець мав перейти безпосередньо до атракціону, у нього несподівано поламалася техніка. Тому управлінню культури довелося шукати іншого підрядника.

Бюрократія всюди

Вся справа затягується не тільки пошуками. Якби справа була лише в цьому, проблему би вже давно було вирішено. Насправді у Юлії Сафтенко зокрема та управління культури в цілому немає прямого дозволу на співпрацю з підприємцями. Існує ціла бюрократична схема, за якою вони працюють вже довгий час.

«Міністерство культури не має законного права укладати договори на будівництво та демонтаж. Ми подамо запит на Prozorro ще у 2019 році. Фінансовий рік закінчився, далі ми передаємо всі наші ресурси Міністерству фінансів, яке, в свою чергу, координує та погоджує фінансування. Всі ці кроки було виконано, затверджено, але наш офіційний підрядник поніс пошкодження. Зараз він ремонтує техніку, тож якби не ця неприємність, робота давно була би виконана».

За словами керівниці, відділ культури Prozorro вже зробив другу пропозицію, але підрядники поки що відмовляються підписувати угоду про демонтаж. Оголошення було зроблено 30 січня, і якщо найближчим часом на нього ніхто не відгукнеться, управління буде змушене працювати без додаткових договорів і процедур, тобто напряму з підприємцями.

Немає грошей – працювати не будемо!

Окрім бюрократичної тяганини, ще однією причиною небажання проводити демонтаж є недостатня кількість коштів. Підприємці, які використовують власну техніку і своїх людей не хочуть працювати за невелику суму винагороди, тому управління культури стає заручником ситуації, з якої немає швидкого виходу.

Результати другого тендеру не будуть відомі щонайменше до суботи. А далі буде видно, за якою схемою продовжать працювати. Юлія Сафтенко переконує містян, що зробила все від неї залежне, щоб будівля не представляла загрози для жителів Чернівців. Вона також уклала договір з патрульною поліцією, щоб та оберігала споруду та запобігала травмам мешканців. Наразі гірка огороджена і ніякої загрози не становить.

Наголосимо, що цього річ установка сноутюбу коштувала місту 383 440 гривень.

67

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.